Schwalbe fietsbanden uitleg

Een nieuwe fietsband nodig? Wat je zult zien bij de Schwalbe banden is dat er heel erg veel variaties kunnen zijn.
Van 1 'type' Schwalbe fietsband kun je verschillende varianten tegenkomen.

Hieronder leggen we kort uit welke termen van Schwalbe wat betekenen.

In dit artikel gaan we in op 3 kenmerken van Schwalbe banden

1 - De lekbestendigheid van de banden
2 - De compound / rubbersamenstelling van de banden
3 - De manier waarop het karkas is opgebouwd.


Hiermee zou het duidelijk moeten zijn welke termen je bij een Schwalbe fietsband kunt zien wat betekenen.
We beginnen met de lekbestendigheid

Technologisch zijn Schwalbe fietsbanden sinds vele jaren de benchmark voor lekbescherming bij fietsbanden.

Twee voorbeelden zijn: Alleen Schwalbe heeft tourbanden die zich “onplatbaar” mogen noemen (Protection 7). Voor mountainbikes is Tubeless de standaard geworden vanwege het Schwalbe weefsel wat gebruikt wordt voor de Tubeless Easy technologie. Het is de perfecte anti-lekbescherming in combinatie met een tubeless sealant. 

Schwalbe heeft ook een anti-leklaag die de rubberlaag en de weefsellaag combineert – de DualGuard. Het is een perfecte compromis tussen alle alledaagse georicnteerde en snelheidsgeoriënteerde inzet. Dus voor snelle en lichte fietsen die dagelijks gebruikt worden

Schwalbe niveaus van lekbestendigheid

Schwalbe kent 7 niveaus van lekbestendigheid.
Schwalbe met het niveau 7 'protection level' bieden de meeste bescherming en Schwalbe banden met niveau 1 'protection level' bieden de minste bescherming.

Hieronder de termen die Schwalbe gebruikt voor bescherming tegen lekrijden van hoog naar laag.
Schwalbe Smartguard

Schwalbe Smartguard (niveau 7 lekbestendigheid van Schwalbe)

de beste Schwalbe lekbescherming die er voor fietsbanden is. Al meer dan 15 jaar onovertroffen. Hij heeft zich als geen andere lekbescherming in de praktijk bewezen.
De meest effectieve anti-leklaag voor fietsbanden. 5 mm hoogelastisch speciaal rubber. Voor een deel gemaakt uit gerecycled rubber. Er heeft zich als geen andere fietsbanden lekbescherming in de praktijk bewezen. Alleen banden met SmartGuard® mogen zich met recht “onplatbaar” noemen. Exclusief voor Schwalbe.


Schwalbe Smartguard Dualguard (niveau 7 lekbestendigheid van Schwalbe)

de veiligste Schwalbe anti-leklaag die er is voor E-bike banden. Speciaal ontwikkeld voor de eisen die gesteld worden aan een E-bike band. Voortreffelijke anti-leklaag door de combinatie van SmartGuard speciaal caoutchouc, met twee lagen RaceGuard weefsel.

Schwalbe DOUBLE DEFENSE® / V-Guard(niveau 6 lekbestendigheid van Schwalbe)

Gecombineerde lekbescherming. Een extreem licht en insnijdingsbestendig hightech weefsel onder het loopvlak en SnakeSkin weefsel aan de zijwanden.

Schwalbe TUBELESS EASY (niveau 6 lekbestendigheid van Schwalbe)

Tubeless Schwalbe technologie. Zeer dicht geweven weefsellaag gecombineerd met latex sealant.
De Tubeless technologie van Schwalbe Fietsbanden – speciaal monofiel weefsel (SnakeSkin of MicroSkin) verhinderen luchtverlies en garanderen de hoogste anti-lekbescherming in combinatie met een latex sealant.

Schwalbe DUALGUARD (niveau 6 lekbestendigheid van Schwalbe)

2 lagen nylonweefsel gecombineerd met 2,5 mm hoogelastisch speciaal rubber.Schwalbe DualGuard is de nieuwe anti-lektechnologie van Schwalbe. Deze verenigt twee beschermingsprincipes (speciaal rubber + nylonweefsel) onder het loopvlak. 2 lagen nylonweefsel 2,5 mm hoogelastisch speciaal rubber.Schwalbe DOUBLE DEFENSE® / Greenguard (niveau 6 lekbestendigheid van Schwalbe)

Gecombineerde lekbescherming van Schwalbe. Hoogelastisch speciaal Schwalbe rubber onder het loopvlak en SnakeSkin weefsel aan de zijwanden.
De gecombineerde Schwalbe anti-leklaag is er in drie uitvoeringen. In de Race versie (A) beschermt SnakeSkin (rondom) en extra RaceGuard (onder het loopvlak). Bij Tourbanden (B) werkt Schwalbe SnakeSkin aan de zijwand en een zeer dichtgeweven V-Guard ligt onder het loopvlak. “Plus”-banden (C) verenigen een Schwalbe GreenGuard laag onder het loopvlak en Schwalbe SnakeSkin in de zijwand.


Schwalbe DOUBLE DEFENSE® / Raceguard (niveau 6 lekbestendigheid van Schwalbe)

Gecombineerde Schwalbe lekbescherming. Rondom SnakeSkin weefsel en RaceGuard onder het loopvlak.

Schwalbe V-Guard (niveau 5 lekbestendigheid van Schwalbe)

Extreem licht en insnijdingbestendig hightech Schwalbe weefsel. Schwalbe V Guard bestaatuit extreem lichte en insnijdbestendige high-tech weefseldraden. : Dit high-tech Schwalbe weefsel zorgt bij lichte Race- en Tourbanden voor een hoge mate aan lekbestendigheid.

Schwalbe Greenguard (niveau 5 lekbestendigheid van Schwalbe)

3mm hoogelastisch speciaal rubber. Deels gewonnen uit recycling. Deels uit recycling. Het hoogelastische Schwalbe rubber uit een 67 EPI karkas wordt ingezet bij de klassieke Schwalbe Marathon, de Schwalbe Energizer modellen en vele andere hoogwaardige Schwalbe Tourbanden.Schwalbe Punctureguard (niveau 5 lekbestendigheid van Schwalbe)

Een 3mm dikke Schwalbe rubberlaag. Deze 3 mm dikke Schwalbe rubberlaag biedt een excellente lekbescherming in de instapserie Schwalbe fietsbanden.

Schwalbe Raceguard (niveau 4 lekbestendigheid van Schwalbe)

2 lagen gekruist Schwalbe nylonweefsel, 67 EPI karkas. Dubbel Schwalbe weefsel onder het loopvlak. Ideale lekbescherming als een Schwalbe band snel en licht moet zijn. 2 lagen gekruist Schwalbe nylonweefsel, 67 EPI karkas.

Schwalbe K-guard (niveau 3 lekbestendigheid van Schwalbe)

Een laag van natuurlijk Schwalbe rubber, versterkt met kevlar vezels. Natuurlijke Schwalbe rubberlaag versterkt met Kevlar® draden. De standaard bescherming voor alle Schwalbe banden uit de Schwalbe Active Line.

Schwalbe Liteskin / Schwalbe Performance (niveau 2 lekbestendigheid van Schwalbe)

Banden, geconstrueerd uit een hoogwaardig karkasweefsel zonder aparte anti-leklaag.  In het algemeen geldt als minimum standaard voor alle Schwalbe banden: 50 EPI karkas.


De compound / rubbersamenstelling van de banden

Schwalbe gebruikt de term 'ADDIX' om aan te geven welke kenmerken de band heeft.
Die kenmerken komen door de samenstelling van het materiaal waar de Schwalbe fietsband van is gemaakt.}

Schwalbe ADDIX Speed compound

is de Schwalbe compound voor XC race specialisten. Het katapulteert de Schwalbe XC banden naar een nieuw level.

Schwalbe ADDIX Speedgrip compound

De behoorlijk universele Schwalbe compound. Dit compound heeft absoluut het grootste inzetbereik. Ideaal voor XC, AM en Trail.

Schwalbe ADDIX Soft compound

Dit is een Schwalbe compound die veel bruggen naar nieuwe disciplines slaat. Het hoort in zowel de Enduro- en Downhill wereld als in de veeleisende Allmountain- en Trailriding mountainbike wereld thuis.

Schwalbe ADDIX Ultra Soft compound

is de Schwalbe ADDIX compound voor de hardcore inzet bij Enduro en Downhill mountainbiken. Het heeft sensationeel goede dempings-eigenschappen en werkt bij koud weer onberispelijk.

Schwalbe ADDIX Performance compound

rubbersamenstelling met een zeer lange levensduur, vult vrijwel alle eisen in. Net als Speedgrip is het een universeel compound voor fietsbanden in de Performance Line.

Schwalbe fietsband karkas soorten.

Dit gaat om de manier hoe een Schwalbe fietsband is opgebouwd uit zowel technieken alsook uit materialen.
Hieronder geven we uitleg over wat welke term gaat betekenen.

Schwalbe fietsband karkas soorten Mountainbike.

SCHWALBE SUPER RACE CONSTRUCTION

De ultieme wedstrijdconstructie voor XC racers – als het draait om snelheid. Onovertroffen controle en lage rolweerstand. Extreme souplesse absorbeert hobbels, ontlast de rijder en zorgt voor tractie. De voorwaarde om op jacht te gaan naar persoonlijke records.

SCHWALBE SUPER GROUND CONSTRUCTION

De beproefde Schwalbe SnakeSkin contructie verder verbeterd – een lichte en flexibele weefsellaag maakt de band insnijdingsbestendig, zowel aan de zijwand als onder het loopvlak. Laag gewicht met goede lekbescherming. Groot inzetbereik – van XC tot All Mountain.

SCHWALBE SUPER TRAIL CONSTRUCTION

De veelzijdigste Schwalbe constructie, gebouwd voor rijplezier op alle trails. Betrouwbare lekbescherming gecombineerd met een hoge zijstabiliteit bij een lage bandenspanning. Extra versterkte zijwanden beschermen de Schwalbe fietsband tegen een stootlek en vangen klappen op. Voor iedereen die ongeremd plezier zoekt op eindeloze trails.

SCHWALBE SUPER GRAVITY CONSTRUCTION

De Schwalbe autoriteit voor agressieve rijders. Perfecte demping met hoge stabiliteit en robuustheid. Vergeleken met het Super Trail karkas nog betere lekbescherming. Geen ander karkas combineert dynamiek zo met stabiliteit en veiligheid. Voor iedereen die grote waarde hecht aan Downhill prestaties en voor wie een pure Schwalbe Downhill band te zwaar is.

SCHWALBE SUPER DOWNHILL CONSTRUCTION

Compromisloze stabiliteit voor DH-Racing tot het uiterste. Soeverein op ruige tracks. Op steenslag, bij lange sprongen of diepe drops - Super Downhill is ontworpen voor downhill atleten, die maximale controle, maximale stabiliteit en uitstekende lekbescherming eisen van hun Schwalbe fietsbanden.

Schwalbe fietsband karkas soorten Racefiets.

SCHWALBE MICRO SKIN EN RACEGUARD

Speciaal kruisweefsel aan de binnenkant van de band. Zeer licht. Insnijdingsbestendig en luchtvast. Wordt gebruikt voor de Schwalbe One Tubeless fietsband.

SCHWALBE LITESKIN EN RACEGUARD

Lichte, dunne zijwand. Bestaat alleen uit een van een rubberlaag voorzien karkas. Wordt gebruikt voor de Schwalbe One tube type.

SCHWALBE DOUBLE DEFENSE

Gecombineerde lekbescherming met rondom SnakeSkin en een Raceguard anti-leklaag onder het loopvlak. Wordt gebruikt voor de Schwalbe Durano DD.

SCHWALBE TWIN SKIN EN SMARTGUARD

Een extra rubberlaag op de zijwand beschermt de Schwalbe band tegen insnijdingen. Wordt gebruikt voor de Schwalbe Durano Plus.

SCHWALBE REINFORCED TWIN SKIN

Versterkt loopvlak gecombineerd met Twin Skin. Wordt gebruikt voor de Schwalbe Lugano Endurance.

SCHWALBE LITE SKIN MET K-GUARD

Lichte, dunne zijwand. Bestaat alleen uit een van een rubberlaag voorzien karkas. Wordt gebruikt voor de Schwalbe Lugano II.

Hoe is een Schwalbe fietsband opgebouwd? 

Een Schwalbe fietsband bestaat uit drie basiselementen: het karkas, een hielkern en een rubber loopvlak. Bijna alle Schwalbe fietsbanden beschikken daarbij ook nog over een anti-leklaag.

De hiel van de band bepaalt de banddiameter en zorgt voor een juiste en veilige passing op de fietsvelg. Meestal bestaat de kern van de Schwalbe band uit staaldraad. Bij vouwbanden wordt in plaats van staaldraad een hiel van aramidevezels gebruikt. Een vouwband is daardoor ook lichter.

Het karkas is het „skelet“ van de band. Dit weefsel is aan beide zijden van een laag Schwalbe rubber voorzien en in een hoek van 45 graden gesneden. Door deze hoek, gericht naar de looprichting, krijgt de toekomstige Schwalbe band de nodige stabiliteit. Ieder Schwalbe karkas bestaat uit polyamide (nylon). Een dichter geweven karkas betekent meer kwaliteit.

De rubbersamenstelling van een Schwalbe band bestaat uit meerdere bestanddelen:


■ Natuurlijk- en synthetisch caoutchouc
■ Vulstoffen, bv. roet of krijt/silica
■ Weekmakers, bv. olie en vet
■ Bescherming tegen veroudering
■ Vulkanisatiemiddel, bv. zwavel
■ Vulkanisatieversneller, bv. zinkoxide
■ Pigment, kleurstoffen

 

Daarbij heeft caoutchouc, afhankelijk van de samenstelling, een aandeel van 40-60%, de vulstoffen 15-30% en de resterende bestanddelen ca. 20-35%.


Vrijwel alle Schwalbe fietsbanden beschikken over een anti-leklaag. Alleen bij bijzonder lichte en/of Schwalbe sportbanden ziet Schwalbe soms bewust af van deze anti lek laag. De standaard Schwalbe banden hebben al een effectieve anti-leklaag die bestaat uit natuurlijk rubber dat is versterkt met Kevlar® vezels (K-Guard). Bij de Schwalbe Marathon banden zorgt de 3 mm dikke Schwalbe GreenGuard voor de bekende hoge lekbescherming. Bovendien beschikken de top Schwalbe banden over een bijzonder effectieve anti-leklaag die voor de specifieke eisen speciaal is aangepast. Dit zijn bv. de Schwalbe RaceGuard, Schwalbe V-Guard of Schwalbe SmartGuard.

Gerelateerde producten
Vragen?