
We proberen je hieronder kort mee te geven waar je rekening mee moet houden als je een singlespeed fietsketting gaat kiezen.
We behandelen de volgende zaken voor een singlespeed fietsketting
- Breedte van de singlespeed fietsketting
- Lengte van de singlespeed fietsketting
- Sluiting van de singlespeed fietsketting
- Afwerking / behandeling van de singlespeed fietsketting
- Gewicht van de singlespeed fietsketting
- Treksterkte van de singlespeed fietsketting
Vervang je je ketting? Dan kun je hopelijk op je huidige singlespeed ketting aflezen welk type het exact is en zo erachter komen welke specificaties die ketting heeft om zo een nieuwe singlespeed ketting te kunnen kopen.
Bouw je zelf je fiets of wil je weten welke andere fietskettingen ook passen dan helpt het onderstaande hierbij.
Breedte van de singlespeed fietsketting
Singlespeed fietskettingen of fietskettingen voor op een baanfiets of een andere fiets met 1 blad voor en 1 blad achter worden in de regel (er zijn uitzonderingen maar daar gaan we niet verder op in hier) uitgevoerd in 1/8" (3.175 mm) of 3/32" (2.38 mm).
Deze maten slaan op de binnenbreedte van de fietsketting. Dus de binnenkant van een ketting zoals hieronder.
Belangrijk is is dat de ketting netjes aansluit op je tandwiel voor en op je kettingblad achter. Zowel je voor tandwiel als je achter tandwiel hebben ook een bepaalde breedte. Die wordt ook uitgedrukt in 1/8" of 3/32" (ook wel narrow genoemd vaak).
1/8" is breder dan een 3/32".
Dus als je tandblad voor en / of achter 1/8" is dan kun je er geen 3/32" ketting opleggen. Je tandwiel is dan simpelweg te breed voor de ketting.
De beste situatie is als zowel je tandblad voor, je tandwiel achter en je ketting geschikt zijn voor dezelfde maatvoering.
Twijfel je of heb je bijvoorbeeld achter een 3/32"tandwiel en voor een 1/8" tandwiel dan monteer je de 1/8" ketting.
Dat is niet ideaal maar werkt in de praktijk ook.
Lengte van de singlespeed fietsketting
De lengte van fietskettingen wordt uitgedrukt in 'schakels'. Een fietsketting bestaat immer uit schakels die allemaal in elkaar vallen.
In het algemeen zul je in de productomschrijving zien staan hoeveel schakels een fietsketting heeft.
Hoeveel schakels je nodig hebt is afhankelijk van het verzet waar je mee fietst (hoe groot / klein je tandbladen zijn) en wat de afstand is tussen je tandwielen (een groot frame zal ook een langere lengte hebben daar dan een kleine framemaat van dezelfde fiets).
Hoe bepaal je nu welke lengte je nodig hebt?
1 - Beste is om je huidige ketting het aantal schakels te tellen en dat aan te houden
2 - Kies een wat langere fietsketting (130 schakels en meer) zodat je er (meestal) nog wat af kan halen.
3 - Bereken welke maat je nodig hebt.
Om dit te berekenen zul je de afstand moeten weten van het hart van je voortandwiel t/m het hart van je achtertandwiel (chainstay length), ook het aantal tanden voor en het aantal tanden achter dien je te kennen. Daarnaast is het uiteraard van belang dat je kettinglijn recht is.
Sluiting van de singlespeed fietsketting
Normaal gesproken zul je de volgende sluitingen kunnen aantreffen voor een singlespeed fietsketting
- Schakels zelf vastzetten met een kettingpons
- Missing Link. Hiermee kun je relatief makkelijk met een speciale tussenschakel de ketting met elkaar verbinden
- Snap-On. Eenzelfde concept als de missing link maar dan trek je de ketting niet aan elkaar maar duw je een link vast
- Half Link schakel. Dit is een concept ketting waarbij iedere schakel in een nieuwe schakel valt. Ook dit is te ponzen.
Fietsketting sluiten met kettingpons
Singlespeed fietskettingen kun je zoals vrijwel alle fietskettingen met een kettingpons aan elkaar vastmaken.
Een kettingpons is een apparaat waarmee je het pinnetje dat de kettingschakels met elkaar verbindt uit de kettingschakel kunt duwen of er weer in duwen.
Kettingponzen moeten passen bij de breedte van je ketting.
Hieronder kun je een collectie aan kettingponzen terugvinden.
Fietsketting sluiten met Missing Link / Quick-Link
Veel singlespeed fietskettingen zijn voorzien van een 'missing link' waarmee je de ketting aan elkaar vastklikt.
Hieronder kun je zien hoe en de tool om deze vast te zetten.
Fietsketting sluiten met Snap-On
De 'Snap On' oplossing is vergelijkbaar met de missing link. Je duwt hierbij de ketting eerst wat naar je toe waarna je het plaatje van de snap on over de pinnen schuift.
Als de Snap On kettingschakelplaat goed zit dan duw je hem van je af waarna deze erop 'snapt'.
Halflink Fietsketting sluiten
Een halflink ketting zie je met name bij BMX fietsen of bij fixedgear fietsen waar een extra sterke ketting nodig is.
De halflink kettingen zijn door hun dikte wat lastiger te ponzen. Het advies is dan ook om de 'kettingstift' bij voorkeur met een tang in elkaar te duwen.
Afwerking / behandeling van de singlespeed fietsketting
Fietskettingen zijn er in veel prijsklasses. Voor een gedeelte is dit afhankelijk van de afwerking.
In het algemeen zijn fietskettingen gemaakt van staal vanwege de duurzaamheid en sterkte. Voor de lichtere exemplaren kun je ook aluminium onderdelen in de fietsketting vinden.
De fabrikanten gebruiken diverse coatings die vaak de duurzaamheid, roestbestendigheid en weerstand moeten verbeteren.
Hieronder lichten we enkele termen tegen die aangeven wat ze betekenen voor een fietsketting. Dit zijn termen zoals je ze kunt vinden bij fietskettingen van KMC. Andere merken hebben vaak gelijksoortige technologie onder iets andere naam.
EPT
Dit gaat over roestbescherming. De EcoProTeQ-behandeling verdubbelt de roestbestendigheid in vergelijking met de standaard antiroestbehandeling. De voordelen van de zeer gladde coating zijn een maximale roestbestendigheid, een laag geluidsniveau en een kwaliteits uitstraling.
DLC
Het belangrijkste kenmerk van de DLC-coating (Diamond Like Coating) is de buitengewone oppervlaktehardheid en de daarmee gepaard gaande vermindering van slijtage door slijtage. De kenmerken van de high-end serie: een uitstekende levensduur, de beste schakeleigenschappen en een constant mooi uiterlijk.
Ti-N
Titaannitride is een chemische verbinding van de elementen titanium en stikstof. Het keramische materiaal met de typische goudgele kleur wordt gekenmerkt door een zeer hoge hardheid en corrosiebestendigheid. De speciale Titanium Nitride-coating van KMC ziet er niet alleen fantastisch uit, het heeft een ultraglad oppervlak en is extreem duurzaam.
BlackTech
Is zwart en blijft zwart. KMC BlackTech is geen simpele coating, maar een oppervlaktebehandeling waarbij de kleur onderdeel wordt van het materiaal. Het proces bestaat uit twee stappen: eerst wordt elk afzonderlijk ketenonderdeel behandeld en vervolgens wordt het proces herhaald met de geassembleerde elementen. De ketting behoudt zo permanent zijn rijke zwarte kleur en is ook zeer goed bestand tegen roest.
Vernikkeld
Nikkel is een legeringsmetaal dat voornamelijk wordt gebruikt voor staalveredeling. Het maakt staal bestand tegen corrosie, verhoogt de hardheid en taaiheid en is zeer effectief als roestbescherming
Bij singlespeed kettingen zijn wij zelf fan van de EPT techniek omdat deze betaalbaar en duurzaam zijn. In de onderstaande film kun je zien in welke mate EPT zorgt voor een betere roestvastheid.
Gewicht van de singlespeed fietsketting
Gewicht van de fietsketting wordt bepaald door de gebruikte materialen. Om een laag gewicht te bereiken kunnen ook exoctische materialen als titanium worden gebruikt.
Daarnaast proberen fabrikanten het gewicht te drukken door de kettingschakels open te frezen en waar mogelijk materiaal weg te halen.
Ook de pinnen zelf kunnen hol worden gemaakt om gewicht te besparen.
In het algemeen geldt dat voor sportieve racefietsen en mountainbikes er winst te behalen is. Voor singlespeed / fixedgear en stadsfietsen is het voordeel minder.
Doordat er meer bewerkingen moeten plaatsvinden aan de ketting zijn de lichtste kettingen in de regel ook de duurste kettingen.
Treksterkte van de singlespeed fietsketting
Bij fixedgear fietsers en andere sportieve fietsers kan er veel kracht komen te staan op de fietsketting.Een goede niet versleten fietsketting heeft ook enige elasticiteit. Dat wil zeggen dat onder volle belasting de ketting iets oprekt en bij het midner hard fietsen of remmen weer naar de originel lengte gaat.
Een goede fietsketting zal een treksterkte hebben tussen de 8.000 en 10.000 Nm. Dat wil zeggen dat bij die krachten de ketting breekt.
Voor de meeste wielrenners gaat gelden dat dat krachten zijn die zie niet loslaten op een ketting.