Bij het aanschaffen van een fiets kunt u tegenwoordig naast de traditionele ketting er ook voor kiezen om een een tandriem aandrijving te gebruiken. De tandriem is gemaakt van carbon en licht op speciaal daarvoor geschikte tandwielen. Het ketting en tandriem systeem heeft enkele voor- en nadelen ten opzichte van elkaar die in deze blog toe worden gelicht.
Tandriem Voordelen
- Waar bij een ketting de ketting oprekt en daarbij meer slijtage aanbrengt aan de tandwielen, is dit bij de tandriem niet het geval. Dit maakt een carbon tandriem enorm slijtvast waardoor dat de riem veel minder vaak vervangen hoeft te worden, minder slijtage aanbrengt op de tandwielen en daarmee ook niet achteruit gaat in hoe soepel dat het aandrijfsysteem loopt. Een ketting dient na ongeveer 3.000 km vervangen te worden terwijl dit pas bij 35.000 km moet in het geval van een tandriem.
- Een tandriem hoeft amper gesmeerd te worden (soms wat siliconenspray om het elastische materiaal niet uit te drogen) waardoor de riem mooi schoon blijft en erg onderhoudsvrij.
- Het simpele systeem van een tandriem zorgt ervoor dat bij modder, sneeuw, pekel en ander vuil de riem blijft presteren. Een ketting kan gaan roesten, vuil kan tussen de schakels komen en het harde staal van een ketting kan extra schade aanbrengen aan de tandwielen wanneer hier vuil tussen zit. Een tandriem roest niet, er zijn geen schakels en het ietswat zachtere materiaal van de riem ten op zichte van het harde staal van een ketting zorgt ervoor dat vuil wat minder schuurt op de tandwielen.
- Daarnaast maakt een tandriemaandrijving relatief minder geluid ten opzichte van de ketting en loopt deze ook nog eens lichter.
Tandriem Nadelen
- Een tandriem is niet in alle opzichten meer onderhoudsvriendelijk. De spanning van de tandriem is bijvoorbeeld erg belangrijk. Te los en de tandriem slaat over, de strak en de naaf kan krom getrokken worden. Dit betekent dat wanneer het achterwiel los is geweest, met speciaal gereedschap de spanning van het tandriem afgesteld dient te worden waardoor het vervangen van een achterband wat minder makkelijk gedaan is tijdens een lange fietsvakantie.
- Over het vervangen van de tandriem gesproken. Dit gaat wat minder makkelijk dan bij een ketting. Dit komt omdat kettingen over het algemeen beschikaarder zijn dan tandriemen. Daarnaast kan een ketting nog op lengte gemaakt worden voor de aandrijving. Bij een tandriem kan dit niet. Hierdoor past er maar 1 soort tandriem in uw systeem terwijl de ketting gewoon langer of korter gemaakt kan worden voor de fiets.
- De tandriem kan niet zoals een ketting uit elkaar gehaald worden. Dit betekent dan ook dat voor het vervangen van de tandriem er een opening in de achtervork moet zitten. In de bovenstaande afbeelding is dat het zwarte stukje wat in de oranje achterbrug rechtsboven de naaf zit.
- Een ander nadeel is dat bij tandriemaandrijvingen er geen mogelijk is om een versnellingsgroep te hebben met derailleur. Dit heeft onder andere te maken met de beperkte buigbaarheid van de tandriem en het feit dat de exacte spanning van de riem zo belangrijk is. Dit betekent dat de keus in versnellinsgroepen beperkt is tot naafversnellingen. Naafversnellingen vragen over het algemeen minder onderhoud dan een derailleur. Echter is het onderhoud aan een naafversnelling wel meteen complexer. Daarnaast loopt het achterwiel met een naafversnelling wat minder soepel dan bij een derailleur, er is wat meer rolweerstand.
- Als laatst is de tandriem significant duurder.
Comfort versus Sportief
De tandriem heeft ontzettend veel voordelen ten opzichte van de ketting. Onderhoudsvriendelijk, een lange levensduur en een stil en wrijvingsloos gebruik zijn over het algemeen de argumenten waarom mensen vaak voor een tandriem kiezen. De tandriem biedt daarbij een comfortabele fiets ervaring. Bent u bereidt meer werk te hebben aan onderhoud, dan is de ketting een wat goedkopere en meer sportieve keus waarbij u nog voor de lichtlopende derailleur kunt gaan en meer zekerheid heeft dat uw aandrijfsysteem gerepareerd/vervangen kan worden wanneer u onderweg bent op lange fietstochten.
Wilt u beide systemen eens proberen of heeft u vragen? Kom vooral langs voor onze expertise en een lekker kopje koffie.