Wat is voor mij het beste Brooks zadel?

Wat is voor mij het beste Brooks zadel?

U wilt een goed Brooks zadel maar ziet erg veel modellen en weet niet welke u moet kiezen?
We begrijpen dat het soms een lastige keuze is maar ook voor ons is het bijzonder lastig goed te adviseren.

U mag ons altijd mailen of bellen voor meer advies als u nog vragen heeft. Maar we vragen u eerst onderstaande door te nemen zodat we u dan ook goed kunnen helpen.
Wellicht is onderstaande informatie al afdoende om u te helpen bij uw keuze.


Zitcomfort is zeer persoonlijk. Er zijn echter wel een aantal punten waar u rekening mee kunt houden.

Breedte van het zadel
Bredere zadels zijn beter geschikt voor een meer rechtop zittende houding; smallere zadels naar een meer naar voren hellende positie.

Wel of geen veren

Achterveren zorgen voor extra comfort op smallere modellen en zijn noodzakelijk voor degenen die in een meer rechtopstaande positie fietsen op een sportieve fiets, omdat ze schokken van de weg opvangen die anders op de wervelkolom worden uitgeoefend.

Wel geven veren extra gewicht en zorgen voor wat meer zijdelingse flexibiliteit (minder sportief)

Titanium of stalen onderbrug

Titanium frames bieden niet alleen gewichtsvermindering, maar ook een superieure schokabsorptie over stalen frames.

Het voordeel van een lederen zadel is dat het zich aanpast aan de individuele anatomie van zijn rijder en persoonlijk wordt voor die rijder, terwijl de natuurlijke beweging van het leer functioneert als een hangmat die zorgt voor een vloeiende beweging tussen rijder en machine.

Video ter verduidelijking welk type zadel bij u past


De 3 type berijders

Aan de hand van bovenstaande video heeft u kunnen achterhalen wat voor een type fietser u bent.

1 - Sportieve fietser.
2 - Tourfietser
3 - Rechtop stadsfiets positie fietserDe populairste Brooks zadels per categorie

Op onze aan Brooks gewijde site https://brooks-zadels.nl (let op, wij zijn niet gelieerd aan het merk Brooks maar een dealer van Brooks) kunt u de zadels ook per categorie terugvinden op deze wijze.

De Brooks collectie is zeer groot. Maar sommige modellen worden beperkt verkocht en andere zijn zeer populair. Als indicatie hierbij de meest verkochte leren Brooks zadels voor typer berijders.

- Populaire Brooks zadels voor sportieve fietsers.
Hier zijn wij dat de Brooks Swift en de Brooks Team Pro tot de populairste modellen behoren.
Deze zadels zijn er met stalen rails of titanium rails en in diverse kleuren.

- Populaire Brooks zadels voor tourfietsers.
Hier zijn wij dat de Brooks B17 en Brooks Flyer tot de populairse zadels horen.
De Brooks Flyer is in essentie hetzelfde leren dek als een B17 maar dan met veren achter voor extra comfort.

- Populaire Brooks zadels voor stadsfietsers.
Hier zijn wij dat de Brooks B67 en Brooks B66 tot de populairse zadels horen.
Deze zadels hebben hetzelfde leren dek maar de B66 is voor de traditionele kaars zadelpen en de B67 voor de moderne patent zadelpen.

 

Dames en herenmodellen Brooks zadels

Naast de breedte die dus bepalend is voor uw zitpositie maakt Brooks sommige zadels ook in een specifiek damesmodel/
Indien bij een zadel geen keuze is dan is dat een unisex model. Dit met uitzondering van de Brooks B18 en Brooks Finesse wat dameszadels zijn.

U herkent een dameszadel aan het iets bredere en kortere leerdek. Aan de zijkant staat daarnaast een 's' ingedrukt achter het type.

Dus als er bijvoorbeeld aan de zijkant staat 'B67' zonder een 'S' erachter dan is dat het herenmodel. Als er achter 'B67' een 'S' in het leer is gedrukt dan is dat het damesmodel

 

Past dit Brooks zadel op mijn fiets?

Voor dit onderwerp hebben we een aparte pagina waar u dit na kunt lezen.
Deze kunt u hier terugvinden: https://brooks-zadels.nl/service/zadelpentype-brooks.html


Brooks Aged modellen

Van sommige modellen is er een 'Aged' model te verkrijgen. Een Aged model is van extra zacht leer zodat dit minder tijd nodig heeft om in model te komen en zal een maximaal comfort vanaf dag 1 bieden.

Als u opziet tegen het 'inzitten' van een leren zadel of zeer veel zitklachten heeft dan kan een Aged model helpen.
Let op, dit zachtere leer heeft uiteraard ook een kortere levensduur dan een harder leer.

Hoeveeel langer of korter kunnen wij niet zeggen omdat daar teveel aspecten een rol spelen zoals gewicht berijder, onderhoud, type fietstochten, weersomstandigheden en meer.

Brooks Aged m dellen Van sommige modellen is er een 'Aged' model te verkrijgen. Een Aged model is van extra zacht leer zodat dit minder tijd nodig heeft om in model te komen en zal een maximaal comfort vanaf dag 1 bieden. Als u opziet tegen het 'inzitten' van een leren zadel of zeer veel zitklachten heeft dan kan een Aged model helpen.

Let op, dit zachtere leer heeft uiteraard ook een kortere levensduur dan een harder leer. Hoeveeel langer of korter kunnen wij niet zeggen omdat daar teveel aspecten een rol spelen zoals gewicht berijder, onderhoud, type fietstochten, weersomstandigheden en meer.


Brooks Special modellen

Van sommige modellen is er een 'Special' uitvoering te krijgen. Deze modellen onderscheiden zich in de regel door grotere koperen klinknagels in plaats van stalen klinknagels en een mooiere bewerking van leer of onderbrug.

Het zadel zelf zal niet heel veel beter functioneren. Wel is het zo dat de koperen klinknagels op de lange duur beter het leer blijven omvatten dan stalen klinknagels. Het is daarmee iets duurzamer maar een 'Special' koopt u vooral omdat u dit mooier zult vinden.

 

Brooks Imperial modellen

Van sommige modellen is er een 'Imperiall' uitvoering te krijgen. Deze modellen onderscheiden zich door een centrale uitsnede in het leer.

Deze uitsneden zijn een uitkomst indien druk op de pereniale lichaamszone u het plezier in het fietsen ontneemt.
Een Brooks Imperial zadel is dan ook een oplossing voor een probleem. Indien u dit probleem niet heeft dan hoeft u dit zadel niet te kiezen. Indien wel dan zal dit in de regel een uitkomst bieden.

 

Brooks Zadels en het gewicht van de berijder

Er zijn geen definitieve (of gepubliceerde) gewichtslimieten voor Brooks zadels.

Naast uw gewicht zijn er nog andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de rijstijl van de gebruiker, het type terrein dat wordt bezocht enz.

Brooks biedt drie modellen voor zwaar gebruik aan; B33, B135 en B190. Deze worden speciaal aanbevolen voor rijders die meer dan 280 pond ofwel 127 kilo wegen.

 

Gerelateerde producten
Vragen?