Welke Versnellingsgroep op de Larry VS Harry Bullitt bakfiets?

Dit artikel gaat over de keuze die u kunt maken in de versnellingsgroepen voor een niet-electrische, ofwel mechanische, Bullitt bakfiets van Larry VS Harry.

Larry Vs Harry en wij van Rat Bikes bieden u hierin de volgende opties

Interne versnellingen
- Shimano Nexus 7 met ketting
- Shimano Alfine 8 met ketting of met riem
- Shimano Alfine 11 met ketting of met riem

Externe versnellingen
- Shimano Deore met 2 voorbladen en 10 achterbladen (20 versnellingen)
- Shimano XT met 1 voorblad en 12 achterbladen (12 versnellingen)


In dit artikel zal ik u proberen te adviseren over welke groep en welk Shimano Steps systeem het beste bij u past.

Wat is het verschil tussen interne en externe versnellingen?

Bullitt Larry VS Harry groepset shimano

Interne versnellingen op de Bullitt bakfiets
Interne versnellingen wil zeggen dat de tandwielen die het schakelen mogelijk maken 'verstopt' zitten in de achternaaf in het midden van het wiel.
Aan de voorzijde is 1 tandwiel gemonteerd. Je hebt dus 1 tandwiel voor, 1 tandwiel achter en een ketting of een riem (daar komen we later op terug) en de versnellingen zitten in de naaf verwerkt.

Voordelen

- Makkelijk
Het hele jaar door onderhoudsarm rijden op uw Bullitt bakfiets. Handig voor fietsen in de stad en dankzij het brede versnellingsbereik maak je hiermee van je Bullitt bakfiets een fantastisch rijdende en erg praktische Bullitt stadsbakfiets.

- Simpel
Met minder onderdelen kan er weinig fout gaan, dus dit is de meest betrouwbare en onderhoudsarme insteek voor een Bullitt bakfiets die we aanbieden.

- Onderhoud
Met minder onderdelen wordt het onderhoud verminderd. Wanneer de versnellingsgroep op de Bullitt correct is ingesteld en door ons bij Rat Bikes eenmaal gebruiksklaar is ingesteld, is er zeer weinig service nodig.

Nadelen
- Minder efficient
De interne onderdelen in de naaf die het schakelen mogelijk maken zorgen voor meer frictie dan een externe versnelling. Er gaat iets meer trapenergie verloren bij een interne versnelling.

- Meer gewicht
In de regel is de achternaaf, en daarmee het achterwiel, relatief zwaar omdat hier intern de tandwielen inzitten die het schakelen mogelijk maken en deze liggen in een oliebad. Dit extra gewicht ten opzichte van een externe versnelling moet ook in beweging worden gebracht bij het wegfietsen op uw Bullitt. Dat kost wat extra energie.

- Onderhoud is minder vaak maar complexer
Een naafversnelling heeft weinig onderhoud nodig. Voor de meeste naafversnellingen is echter aangeraden om de olie elke 5000 km of om de 2 jaar te laten wisseln om deze optimaal te houden. Dat onderhoud is specialistisch en kunt u beste bij ons of een lokale fietsenwinkel laten doen. Als er daarnaast problemen zich voordoen in het schakelen dan kan het meer tijd kosten om deze op te lossen dan bij een externe aandrijving (waar alles in het zicht zit).

Bullitt Larry VS Harry groepset shimano

Externe versnellingen op de Bullitt bakfiets
Externe versnellingen zijn versnellingen waarbij de tandwielen zichtbaar zijn vanaf de buitenzijde en die met een traditionel fietsketting worden aangedreven (een riem is niet mogelijk hierbij).
Dit zijn ook de versnellingen zoals je deze op je racefiets of mountainbike kunt terugvinden.

Externe versnellingen zijn de meest directe transmissie en zorgen voor supersnel schakelen. Als een direct gevoel van schakelen en het gevoel van een supersnelle krachtoverbrenging jouw ding zijn, overweeg dan deze externe, op derailleur en cassette gebaseerde, componentgroepen op je Bullitt bakfiets.

Met externe vernsellingen op je Bullitt gaat er minder energie verloren in de aandrijving, dus elk beetje kracht dat je in je pedalen steekt, wordt bijna direct overgebracht naar je voorwaartse momentum en brengt je waar je moet zijn op je Bullitt bakfiets. Dit is het meest efficiënte type aandrijving.


Voordelen

- Sportief en licht gevoel
Het supersnelle schakelen en het lagere gewicht van de versnellingen zorgen ervoor dat vrijwel alle energie wordt omgezet in voorwaarts momentum op je Bullitt bakfiets. Houd je van hard en sportief fietsen dan zul je dit waarderen. Ideaal voor de sportievere fietser die een ruim bereik aan versnellingen wenst en gevoel heeft voor het juiste schakelmoment.

- Makkelijk onderhoudbaar
Weliswaar staan de schakelonderdelen bloot aan de buitenlucht waardoor er meer onderhoud nodig is maar dit onderhoud is makkelijker zelf te doen. De ketting reinigen en invetten is het belangrijkste om je Bullitt goed te laten fietsen.

- Snel een band wisselen achter
Bij een lekke achterband hoef je minder onderdelen los te maken en kun je eenvoudig zelf een nieuwe binnenband of buitenband plaatsen.


Nadelen
- Meer onderhoud
Omdat de cassette, ketting en derailleur blootstaan aan de elementen op je Bullitt bakfiets komen deze ook meer met vuil, pekel, stof en zand in aanraking.
Je zal dan ook regelmatig je aandrijving moeten reinigen en smeren. Dat hoeft niet tijdrovend te zijn maar is wel noodzakelijk om je Bullitt optimaal te laten fietsen.

- Kettingaandrijving
Deze aandrijving maakt altijd gebruik van een ketting, een riem is niet mogelijk. Deze ketting zal omdat hij smaller is ook sneller slijten dan een ketting op een versnellingsnaaf.

Welke interne versnellingsgroepen zijn er voor de Larry VS Harry Bullitt bakfiets?

Hieronder zal ik proberen de verschillende groepen voor een Bullitt bakfiets met een interne naafversnelling toe te lichten met hun eigen voor- en nadelen.

Bullitt Larry VS Harry groepset shimano Nexus

Bullitt met Shimano Nexus 7

Eenvoudig, betrouwbaar, onderhoudsvrij.

Dit is de instapversie qua naafversnellingen voor een Bullitt bakfiets. Deze groep voor de Bullitt bakfiets is de enige versnellingsgroep die een 'terugtraprem' heeft.
Deze is makkelijk te bedienen maar hierdoor kun je in stilstand de pedalen niet in een andere positie zetten om weg te fietsen.

De terugtraprem is er voor de rijder die gewend is aan stadsfietsen. De interne naafversnellingen houdt alles zowel visueel als letterlijk schoon, terwijl een hydraulische schijfrem op het voorwiel zorgt voor remkracht als het nodig is.

Voordelen
- Een volwaardige versnellingsnaaf met een bereik van 244% en een lage prijs
De Bullitt bakfiets met Nexus 7 is betaalbaar. De versnellingsgroep op deze Bullitt heeft een bereik van 244%. Dat is dus het procentuele verschil tussen het lichtste en het zwaarste verzet.

- Overal onderhoudbaar
Deze versnellingsnaaf wordt zeer veel op stadsfietsen gebruikt. Vrijwel iedere fietsenwinkel of fietsenmaker is zeer ervaren met deze versnellingsnaaf. Onderdelen en onderhoud kun je dan ook bijna overal laten doen

Nadelen
- Terugtraprem
Een rem van dit type is minder krachting dan een schijfrem. Daarnaast kun je als je stilstaat bij het stoplicht de pedalen niet in de ideale positie zetten om weg te fietsen.

- Efficiëntie
De Shimano Nexus 7 op de Bullitt bakfiets is niet sportief. Deze naaf verbruikt wat energie die je levert en dus niet wordt omgezet in voorwaartse energie. Dat is niet heel erg voor ontspannen stadsgebruik maar ongeschikt om sportief te fietsen.
Het schakelen tussen de 7 versnellingen werkt goed maar gaat in een ontspannen tempo.

 

Bullitt Larry VS Harry groepset shimano alfine 8

Bullitt bakfiets met Shimano Alfine 8

De Bullitt bakfiets met Shimano Alfine 8 is qua versnellingen de benchmark voor een betrouwbare, goed presterende interne versnellingsgroep.

Met een bredere overbrengingsverhouding dan de Nexus 7 en twee hydraulische schijfremmen op de Bullitt bakfiets, is de Shimano Alfine 8 een extreem robuuste groepset voor een Bullitt bakfiets. Deze versnellingsnaaf is geoptimaliseerd voor weinig onderhoud en veel duurzaamheid.

De overbrengingsverhouding voor Alfine 8 is 307% waarmee deze een ruim bereik heeft.

Dit is, qua interne versnellingen, de meest gekozen onderdelengroep voor de Bullitt bakfiets. De Alfine 8 heeft uiteraard 8 versnellingen. De 5e versnelling hiervan is een zogeheten 'direct drive' waarbij de overbrenging direct is en er geen energieverlies is in de naaf voor de versnelling.

De Bullitt bakfiets met een Shimano Alfine 8 groepset heeft dus een robuuste duurzame aandrijving welke ideaal is bij intensief stadsgebruik. Naast de hoge bouwkwaliteit biedt een Bullitt bakfiets met Alfine je een bediening die makkelijk gaat. De versnellingsnaaf is behoorlijk efficieënt.

Voordelen
- Een luxe versnellingsnaaf met een bereik van 307% en een hoge bouwkwaliteit
De Bullitt bakfiets met Alfine 8 heeft meer dan voldoende bereik in de stad en voor lichte heuvels. De bouwkwaliteit is zeer goed en dat bij een acceptabele prijs. Deze naaf is dan ook de standaard keuze bij koeriersdiensten die op zoek zijn naar een groep die lang meegaat bij intensief gebruik.

- Vereist weinig onderhoud
Deze versnellingsnaaf heeft om de 5000 km of 2 jaar onderhoud nodig. De hoge kwaliteit zorgt ervoor dat je weinig omkijken hebt hiernaar. Daarnaast heeft de Bullitt mer Alfine 8 ook voor- en achter hydraulische schijfremmen die weinig onderhoud vereisen

- Verkrijgbaar met ketting of met riemaandrijving
Deze versnellingsgroep is tegen meerprijs ook leverbaar met een riemaandrijving voor nog minder onderhoud en geluid.
Later leggen we de riemaandrijving beter uit

Nadelen
- Gat tussen versnellingen
De Shimano Alfine8 richt zich op stadsgebruik en is ideaal in Nederland. Voor bergachtig gebied zou u wellicht meer versnellingen en een grotere range wensen.

- Efficiëntie
De Alfine 8 werkt zeer mooi en verliest weinig energie. Shimano kan echter beter met de Alfine 11.

 

Bullitt Larry VS Harry groepset shimano alfine 11

Bullitt bakfiets met Shimano Alfine 11

De Bullitt bakfiets met Shimano Alfine 11 De meest luxe en hoogwaardige versnellingsgroep van Shimano.

Deze Bullitt groepset heeft Shimano's geweldige Alfine 11 interne naaf met een overbrengingsverhouding van 409 % en een gesloten en afgedicht oliebadsysteem om lange intervallen tussen onderhoudsbeurten te garanderen.

De Bullitt met Alfine 11 is voorzien van een verbeterde interne structuur waardoor het schakelen heel erg soepel verloopt.
De afdichtingen houden rommel buiten waardoor de naaf ideaal is voor mensen die weinig onderhoud willen en toch een zo sportief mogelijke naaf.

Tegen al deze toptechniek van Shimano staat wel een hoger prijskaartje dan dat van de andere versnellingsgroepen.

Voordelen
- Een topkwaliteit versnellingsnaaf met een bereik van 409% en een hoge duurzaamheid.
De Bullitt bakfiets met Alfine 11 heeft 11 versnellingen die zowel geschikt zijn om een steile heuvel op te fietsen en om ook in de stad snel te kunnen fietsen. De bouwkwaliteit is dusdanig dat met geregeld onderhoud deze naaf extreem lang mee kan gaan.

- Gewicht
Deze groepset is de lichtste versnellingsgroep met interne versnellingen op de Bullitt die u kunt krijgen.

- Range en versnellingen
Als u de fiets in verschillende gebieden en met zware belasting wilt gebruiken dan zijn de 11 versnellingen met hun range een uitkomst.

- Verkrijgbaar met ketting of met riemaandrijving
Deze versnellingsgroep is tegen meerprijs ook leverbaar met een riemaandrijving voor nog minder onderhoud en geluid.
Later leggen we de riemaandrijving beter uit

Nadelen
- Hoeveelheid versnellingen
De Shimano Alfine 11 biedt voor gebruik in de stad eigenlijk iets teveel opties.

- Prijs
Hoewel voordeliger dan andere merken topkwaliteit naafversnellingen is dit een kostbare versnellingsgroep.

 

Bullitt Larry VS Harry gates riem shimano alfine 11

Bullitt Bakfiets met interne versnellingen en een ketting of riem?

De Bullitt bakfietsen die met Shimano Alfine 8 of Shimano Alfine 11 zijn uitgerust zijn er met een kettingaandrijving of met een riemaandrijving. De riemaandrijving heeft een meerprijs ten opzichte van de kettingaandrijving.

De Bullitt bakfiets met een Gates Carbon riemaandrijving is een upgrade die kan worden gekozen worden bij de aanschaf van je Bullitt of eventueel in een later stadium gemonteerd.

De riem van het merk Gates is gemaakt van carbon kevlar en is ongelooflijk sterk, onderhoudsvrij en hoeft niet te worden gesmeerd. Het is een fantastische upgrade voor uw eBullitt of Bullitt als u regelmatig rijdt in winterse omstandigheden op zoute of bijzonder verharde wegen. Geen vette kleding of smeer van de ketting! Een innovatie voor de verwende stadsfietsers.

Om te weten of je nu het beste een Bullitt bakfiets met ketting of een Bullitt bakfiets met een riemaandrijving kiest raden we je aan om de onderstaande video te kijken. Hierin geeft 1 van de 2 oprichters van Larry VS Harry zijn mening hierover.

 

Voordelen van de Gates riemaandrijving
- Duurzaam
De riemaandrijving rekt bijna niet op en kan vele malen langer meegaan dan een traditionele ketting.

- Schoon
De riem hoeft niet te worden gesmeerd. Schoonmaken met water en incidenteel enige ptfe spray zijn afdoende.

- Soepel
De aandrijving voelt stil en soepel aan

Nadelen van de Gates riemaandrijving

- Vereist een nauwkeurige spanning
Het is zeer belangrijk dat de spanning op de riem op de juiste waarde zit. Hier is speciaal gereedschap voor of laat dit minimaal jaarlijks controleren bij een fietsenwinkel.
Bij het vervangen van een achterband zal het achterwiel uit de fiets moeten. Bij het weer monteren moet de spanning op de riem professioneel gesteld zijn.
Indien u met een te hoge spanning op de riem gaat fietsen dan zult u de achternaaf defect trappen.

- Kosten
Er is een meerprijs voor de riemaandrijving. Hoewel de riemaandrijving erg lang mee zal gaan zijn ook de kosten van een nieuwe riem en nieuwe tandwielen enkele malen hoger dan die van een traditionele fietsketting.
Hoewel per kilometer de totale kosten ongeveer gelijk zullen blijven zijn de investeringen bij vervangen wel hoger.

 

Welke externe versnellingsgroepen zijn er voor de Larry VS Harry Bullitt bakfiets?

Hieronder zal ik proberen de verschillende groepen voor een Bullitt bakfiets met een externe naafversnelling toe te lichten met hun eigen voor- en nadelen.

Bullitt Larry VS Harry groepset shimano Nexus

Bullitt met Shimano Deore Versnellingen

De Bullitt met Shimano Deore is gebaseer op de oerdegelijke middenklasse MTB groep van Shimano. Deze fiets is met 2 bladen voor en 10 achter ideaal voor heuvelachtige gebieden en mensen die zo sportief mogelijk willen fietsen.
Remmen gaat snel en veilig met de 2 schijfremmen.

De Bullitt bakfiets met Shimano Deore is er voor de rijder die bereid is iets meer onderhoud te doen maar daar wel een lichte en snelle bakfiets voor terug gaat krijgen. De 2 bladen voor en 10 achter zorgen ervoor dat je een steile heuvel makkelijk aankan en dat je op het vlakke een hoge snelheid kan halen.
Het schakelen gaat erg snel en precies. Shimano Deore is een volwassen onderdelengroep die is voorzien van techniek die ervoor zorgt dat de ketting stil en soepel loopt en de schakelacties eenvoudig en snel gaan.

Voordelen
- Een volwaardige MTB groep op een bakfiets
De Bullitt bakfiets met Shimano Deore is betaalbaar. De versnellingsgroep op deze Bullitt heeft een megabereik dankzij het 24/32 voorblad en de 11/32 achter. Deze groep is goed genoeg om flink me te mountainbiken, dus kan het gebruik op een bakfiets ook eenvoudig aan.

- Efficiënt
Licht en direct. Iedere trap wordt omgezet in voorwaartse energie. De cassette staat stil als je niet trapt en je achterwiel is dus aanzienlijk makkelijker in beweging te krijgen dan bij een naafaandrijving.

- Makkelijk onderhoudbaar
De versnellingen zitten direct in het zicht. Alles is zelf af te stellen als je weet hoe dat moet, anders is dit voor iedere fietsenmaker snel te doen. Onderdelen zijn makkelijk verkrijgbaar en onderhoud kun je dan ook bijna overal laten doen.
De ketting reinigen en invetten met enige regelmaat is de kern van het belangrijkste onderhoud.

Nadelen
- Kwetsbaarheid en onderhoud
Omdat alles qua schakelen extern zit komt dit ook makkelijk in aanraking met zand, vuil en zout. Als je de fiets binnen hebt staan en regelmatig wil onderhouden dan is dit overkomelijk. Wil je zo weinig mogelijk onderhoud dan is dit niet de ideale groep voor je Bullitt bakfiets.

Bullitt Larry VS Harry groepset shimano XT 1 x 12

Bullitt met Shimano XT 12 Versnellingen

De Bullitt met Shimano XT 1 x 12 versnellingen is voor mensen die een berggeit nodig hebben of die gewoon het beste van het beste willen hebben. Speciaal ontworpen achterpadden maken het mogelijk om een achterwiel met een 12 mm steelas en een inbouwbreedte van 142 mm te monteren.
Het verzet bestaat uit een 10-51T cassette met een 34T kettingblad. Daarnaast gaan hier topkwaliteit downhill waardige schijfremmen op.

Voordelen
- Eenvoudige topkwaliteit
De Bullitt bakfiets met een 1 x 12 groep is een exclusieve bakfiets. Iedereen die eenmaal gewend is aan de eenvoud van slechts 1 voorblad en dus enkel een achtercassette heeft die wil niet meer terug. Het schakelen is eenvoudig en zeer snel.

- Efficiënt
Licht en direct. Iedere trap wordt omgezet in voorwaartse energie. De cassette staat stil als je niet trapt en je achterwiel is dus aanzienlijk makkelijker in beweging te krijgen dan bij een naafaandrijving.
De aandrijving is daarnaast simpel en geeft zelfs een groter bereik dan de 20 versnellingen van de Deore groep.

- Makkelijk onderhoudbaar
De versnellingen zitten direct in het zicht. Alles is zelf af te stellen als je weet hoe dat moet, anders is dit voor iedere fietsenmaker snel te doen. De ketting reinigen en invetten met enige regelmaat is de kern van het belangrijkste onderhoud.

Nadelen
- Kwetsbaarheid en onderhoud
Omdat alles qua schakelen extern zit komt dit ook makkelijk in aanraking met zand, vuil en zout. Als je de fiets binnen hebt staan en regelmatig wil onderhouden dan is dit overkomelijk. Wil je zo weinig mogelijk onderhoud dan is dit niet de ideale groep voor je Bullitt bakfiets.

- Kostbaar
De Bullit bakfiets met de XT 1 x 12 is een vrij kostbare uitvoering. Ook zijn de cassettes en de kettingen van een 12 speed systeem kostbaarder dan dat van het Deore systeem.

Samenvatting versnellingsgroepen voor de Larry VS Harry Bullitt bakfiets.

Je hebt nu hopelijk een beter beeld van de verschillende versnellingsgroepen voor de Bullitt bakfiets.
Natuurlijk kunnen we ons voorstellen dat het nu niet direct kraakhelder is wat voor jou de beste keuze is.

Indien mogelijk vragen we om ons te bezoeken in Rotterdam. Tijdens een persoonlijk gesprek kunnen we dan nog goed de wensen inventariseren en je adviseren over de juiste keuze. Niet alleen over versnellingen maar ook over de rest van de afmontage.

Niemand in Nederland heeft meer ervaring met de Bullitt bakfietsen dan wij. Maak liefst een afspraak voor je bezoek zodat we echt de tijd kunnen nemen om alles uit te leggen.

Gerelateerde producten
Vragen?