Let goed op dat u het juiste tandwiel voor de juiste crankset besteld. U dient de steek / b.c.d. of de bevestiging te weten voor u een keuze maakt.
mountainbike gravelbike kettingblad chainring
Filteren

Kettingbladen voor mountainbikes

Kettingbladen zijn een van de belangrijkste componenten van de aandrijflijn van een mountainbike. Het zijn de getande ringen die aan de cranks worden bevestigd en die verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van de kracht van de pedalen naar de ketting en uiteindelijk naar het achterwiel.

Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van kettingbladen voor uw mountainbike, waaronder het aantal tanden, het materiaal en de vorm van de tanden. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

Aantal tanden: Het aantal tanden op een kettingblad bepaalt de overbrengingsverhouding. Over het algemeen hebben grotere kettingbladen meer tanden en bieden ze een hogere overbrengingsverhouding, terwijl kleinere kettingbladen minder tanden hebben en een lagere overbrengingsverhouding bieden. Het juiste aantal tanden hangt af van uw rijstijl, conditie en het terrein waarop u rijdt.

Materiaal: kettingbladen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, waaronder aluminium, staal en koolstofvezel. Aluminium is een populaire keuze vanwege het lichte gewicht en de duurzaamheid, terwijl staal zwaarder maar duurzamer is. Koolstofvezel is het lichtste en sterkste, maar ook het duurste.

Vorm van tanden: kettingbladen kunnen verschillende tandprofielen hebben, die van invloed zijn op hoe goed ze de ketting vastgrijpen en kracht overbrengen. Enkele veel voorkomende tandprofielen zijn rond, ovaal en smal-breed. Ronde kettingbladen hebben gelijkmatig verdeelde tanden en zorgen voor een consistente krachtoverbrenging, terwijl ovale kettingbladen een enigszins asymmetrische vorm hebben die kan helpen bij het gladstrijken van trapslagen. Smal-brede kettingbladen hebben afwisselend brede en smalle tanden die helpen de ketting op zijn plaats te houden en te voorkomen dat deze eraf stuitert.

Het is belangrijk om de juiste kettingbladen voor je fiets en rijstijl te kiezen om efficiënte en betrouwbare prestaties te garanderen. Het is ook vermeldenswaard dat kettingbladen vaak zijn ontworpen om te werken in combinatie met specifieke cassetteconfiguraties, dus het kan zijn dat u beide componenten samen moet overwegen bij het upgraden of vervangen van onderdelen.

Kettingbladen voor gravelbikes

De kettingbladen op een gravelbike zijn vergelijkbaar met die op een mountainbike, in die zin dat ze verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van kracht van de pedalen naar de ketting en uiteindelijk naar het achterwiel. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van kettingbladen voor een gravelbike:

Aantal tanden: Het aantal tanden op de kettingbladen van een gravelbike hangt af van de voorkeuren van de rijder en het terrein waarop hij rijdt. Sommige grindfietsen gebruiken een 1x (one-by) aandrijflijn met een enkel kettingblad, terwijl andere een 2x (two-by) of zelfs 3x (three-by) aandrijflijn gebruiken met meerdere kettingbladen. Over het algemeen zorgt een groter kettingblad voor een hogere overbrengingsverhouding voor sneller rijden op gladder terrein, terwijl een kleiner kettingblad een lagere overbrengingsverhouding biedt voor gemakkelijker klimmen en ruwer terrein.

Materiaal: Kettingbladen voor gravelfietsen zijn meestal gemaakt van lichtgewicht, duurzame materialen zoals aluminium of koolstofvezel. Aluminium is een populaire keuze vanwege de betaalbaarheid en duurzaamheid, terwijl koolstofvezel lichter en sterker is, maar ook duurder.

Tandprofiel: Het tandprofiel van een kettingblad van een gravelbike kan de schakelprestaties en kettingretentie beïnvloeden. Sommige kettingbladen van gravelbikes hebben smalle, brede tandprofielen om de ketting op zijn plaats te houden op hobbelig terrein, terwijl andere kettingbladen en pennen hebben om te helpen bij het schakelen tussen versnellingen.

Bolt Circle Diameter (BCD): De BCD is de afmeting van het boutpatroon dat het kettingblad aan de crankarm bevestigt. Verschillende crankstellen hebben verschillende trimvesten en het is belangrijk om kettingbladen te kiezen die passen bij het trimvest van je crankstel. Sommige nieuwere grindspecifieke cranksets hebben een kleinere BCD om kleinere kettingbladen en meer versnellingsbereik mogelijk te maken.

Uiteindelijk hangen de juiste kettingbladen voor je gravelbike af van je rijstijl, conditie en het terrein waarop je gaat rijden. Het is de moeite waard om wat onderzoek te doen en een deskundige fietsmonteur te raadplegen om ervoor te zorgen dat u de juiste componenten kiest voor uw behoeften.

BCD voor kettingbladen

BCD staat voor "Bolt Circle Diameter", wat de diameter is van de cirkel die door de middelpunten van de bouten gaat die het kettingblad aan de crankarm bevestigen. Het is een meting die vaak wordt gebruikt om de maat en compatibiliteit van kettingbladen en crankstellen te beschrijven.

Er zijn verschillende gangbare BCD-maten voor kettingbladen, waaronder 110 mm, 130 mm en 104 mm. Het specifieke trimvest dat je nodig hebt, is afhankelijk van het type crankstel dat je hebt en het aantal en de maat kettingbladen die je wilt gebruiken. Een compact crankstel voor de weg heeft bijvoorbeeld doorgaans een BCD van 110 mm, terwijl een standaard crankstel voor de weg een BCD van 130 mm heeft.

Het is belangrijk om kettingbladen te kiezen die compatibel zijn met de BCD van je crankstel om een goede pasvorm en werking te garanderen. Sommige cranks hebben een vaste BCD-maat, terwijl andere mogelijk meerdere BCD-maten mogelijk maken en dus meer flexibiliteit bij het kiezen van kettingbladmaten en combinaties.

Bij het vervangen of upgraden van kettingbladen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe kettingbladen dezelfde BCD hebben als de oude, of dat de nieuwe kettingbladen compatibel zijn met de trimvest van je crankstel. Een fietsenmaker of deskundige verkoper in een fietsenwinkel kan je helpen bij het bepalen van de juiste steeken het kiezen van de juiste kettingbladen voor jouw behoeften.

Merken kettingbladen

Er zijn veel merken die kettingbladen van hoge kwaliteit maken, hier zijn enkele voorbeelden:

Shimano: Shimano is een bekend merk dat een breed scala aan fietsonderdelen produceert, waaronder kettingbladen. Ze bieden een verscheidenheid aan kettingbladopties, van racefiets tot mountainbike, en hun producten staan bekend om hun duurzaamheid en betrouwbaarheid.

SRAM: SRAM is een andere grote speler op de markt voor fietsonderdelen. Ze bieden een scala aan kettingbladopties voor weg-, mountainbike- en gravelfietsen, waaronder hun populaire "X-Sync" smal-brede tandprofiel dat helpt om de ketting op zijn plaats te houden.

Race Face: Race Face is een Canadees merk dat gespecialiseerd is in onderdelen voor mountainbikes. Ze bieden een verscheidenheid aan kettingbladopties, waaronder hun "Narrow Wide" tandprofiel, en staan bekend om hun hoogwaardige en duurzame producten.

FSA: Full Speed Ahead (FSA) is een merk dat componenten produceert voor weg-, mountainbike- en gravelfietsen. Ze bieden een verscheidenheid aan kettingbladopties, van standaard tot compact, en hun producten staan bekend om hun lichtgewicht en hoge prestaties.

Wolf Tooth: Wolf Tooth is een relatief nieuw merk dat gespecialiseerd is in smal-brede kettingbladen voor mountainbikes en gravelbikes. Ze staan bekend om hun innovatieve ontwerpen en hoogwaardige producten.

Er zijn veel andere merken die kettingbladen van hoge kwaliteit voor fietsen produceren, en het juiste merk voor u hangt af van uw specifieke behoeften en voorkeuren. Het is belangrijk om een gerenommeerd merk te kiezen dat kwaliteitsproducten aanbiedt die compatibel zijn met de aandrijflijn van je fiets.

 

 

Vragen?