Bolt Circle Diameter (B.C.D.) of ook wel 'steek' genoemd is belangrijk bij de keuze van uw tandwiel. Niet ieder tandblad past op iedere traparm. Let er op dat u de juiste 'steek' kiest die op uw crank past.

We raden aan om de BCD / Steek na te kijken of op te vragen bij het merk crankset dat op uw fiets zit.
Filteren

Racefiets Kettingbladen

Kettingbladen zijn een essentieel onderdeel van het aandrijfsysteem van een racefiets. Het zijn de getande ringen die aan het crankstel zijn bevestigd, het stel cranks dat roteert om de kracht van de benen van de berijder over te brengen op de wielen van de racefiets.

Bij een typische racefietsopstelling zijn er twee (double) of drie (triple) kettingbladen op het crankstel gemonteerd, die zijn ontworpen om te werken met een specifiek aantal versnellingen op de achtercassette (het cluster van versnellingen op het achterwiel). De ketting wordt tussen de kettingbladen bewogen met behulp van de voorderailleur, die de ketting omhoog of omlaag duwt om in het gewenste kettingblad te grijpen.

De grootte van de kettingbladen is een belangrijke factor bij het bepalen van de algehele versnelling van de fiets. Grotere kettingbladen zorgen voor een hogere overbrengingsverhouding, wat betekent dat de fiets sneller gaat met elke omwenteling van de pedalen, maar moeilijker te trappen is. Kleinere kettingbladen zorgen voor een lagere overbrengingsverhouding, wat het trappen gemakkelijker maakt, maar de fiets zal langzamer rijden bij elke omwenteling van de pedalen.

Bij een opstelling met twee kettingbladen wordt het grotere kettingblad meestal gebruikt voor sneller en vlakker rijden, terwijl het kleinere kettingblad wordt gebruikt voor klimmen of rijden op steil terrein. In een opstelling met drie kettingbladen wordt de kleinere ring meestal gebruikt voor zeer steile beklimmingen, de middelste ring wordt gebruikt voor algemeen rijden en de grote ring wordt gebruikt voor vlakke of afdalingen.

Het aantal tanden op een kettingblad kan variëren, en verschillende maten kettingbladen kunnen worden verwisseld om de versnelling van de fiets aan te passen aan de voorkeuren van de berijder of de eisen van een bepaald parcours. Professionele wielrenners kunnen kiezen uit verschillende sets kettingbladen, afhankelijk van het terrein en hun conditie.

Over het algemeen zijn kettingbladen een essentieel onderdeel van de aandrijflijn van een racefiets, waardoor de berijder zijn versnelling kan aanpassen aan het parcours en zijn persoonlijke voorkeuren, en waardoor hij bij elke pedaalslag maximaal vermogen kan leveren.

Fabrikanten van kettingbladen voor racefietsen

Er zijn veel bekende fabrikanten van kettingbladen voor racefietsen, elk met hun eigen sterke punten en specialiteiten. Enkele van de meest populaire en gerespecteerde fabrikanten zijn:

Shimano: Een Japans bedrijf dat een breed scala aan hoogwaardige fietsonderdelen produceert, waaronder kettingbladen. Ze bieden verschillende maten en materialen om aan de behoeften van verschillende rijders te voldoen.

SRAM: Een Amerikaans bedrijf dat aandrijflijncomponenten voor fietsen produceert, waaronder kettingbladen. Ze staan bekend om hun innovatieve ontwerpen en gebruik van lichtgewicht materialen.

Campagnolo: Een Italiaans bedrijf dat hoogwaardige fietsonderdelen produceert, waaronder kettingbladen. Ze staan bekend om hun precisie vakmanschap en aandacht voor detail.

FSA (Full Speed Ahead): Een Taiwanees bedrijf dat een breed scala aan fietsonderdelen produceert, waaronder kettingbladen. Ze bieden verschillende maten en materialen om aan de behoeften van verschillende rijders te voldoen en staan bekend om hun duurzaamheid en betaalbaarheid.

Rotor: Een Spaans bedrijf dat kettingbladen produceert met een unieke ovale vorm. Ze beweren dat hun ontwerp het vermogen en de efficiëntie van een rijder kan verbeteren.

Praxis Works: een in Californië gevestigd bedrijf dat kettingbladen produceert met behulp van een koudsmeedproces, waarvan zij beweren dat het de kettingbladen sterker en duurzamer maakt.

Dit zijn slechts enkele van de vele bedrijven die kettingbladen voor racefietsen produceren. Elke fabrikant heeft zijn eigen sterke punten en specialisaties, dus het is de moeite waard om wat onderzoek te doen om het beste kettingblad te vinden voor jouw specifieke behoeften en voorkeuren.

Vragen?