Wanneer moet je een nieuwe schakelaar / versteller kopen voor interne versnellingen op een stadsfiets?

Mogelijk moet u een nieuwe versteller / shifter kopen voor interne versnellingen op een fiets als uw bestaande versteller / shifter beschadigd of versleten is of niet meer goed functioneert. Tekenen dat u mogelijk een nieuwe shifter nodig heeft, zijn onder andere:

  • Stijf of plakkerig schakelen: Als de shifter moeilijk te bedienen is, of als de versnellingen niet soepel en gemakkelijk schakelen, kan dit een teken zijn dat de shifter moet worden vervangen.
  • Losse of wiebelige shifter: Als de shifter los of wiebelig aanvoelt, of als hij op het stuur beweegt, is het misschien tijd voor een nieuwe shifter.
  • Gebroken of beschadigde shifter: Als de shifter fysiek kapot of beschadigd is, of als een van de onderdelen ontbreekt of versleten is, moet u deze waarschijnlijk vervangen.
  • Incompatibiliteit met andere onderdelen: Als u andere onderdelen van uw fiets, zoals de achternaaf of cassette, upgradet of vervangt, moet u mogelijk een nieuwe shifter aanschaffen die compatibel is met die onderdelen.

Het is belangrijk om een shifter te kiezen die compatibel is met uw specifieke naaf of cassette, en ervoor te zorgen dat het aantal versnellingen op de shifter overeenkomt met het aantal versnellingen in het interne versnellingssysteem. Als je niet zeker weet welke shifter je moet kiezen of hoe je deze moet installeren, is het een goed idee om een fietsenmaker of fietsprofessional te raadplegen.

Shifters voor interne versnellingsnaven

Shifters voor interne versnellingen op fietsen werken door de positie van de interne naaf of cassette in het achterwiel te regelen. In tegenstelling tot externe derailleursystemen, die de ketting tussen verschillende versnellingen aan de buitenkant van de cassette verplaatsen, gebruiken interne versnellingssystemen een enkel kettingblad en een naaf of cassette met meerdere interne versnellingen.

Hier is hoe de shifter voor interne versnelling meestal werkt:

De shifter is verbonden met een kabel die naar de achterwielnaaf of cassette loopt.

Wanneer de berijder de shifter verschuift, wordt aan de kabel getrokken of losgelaten, waardoor de interne naaf of cassette naar een andere versnelling gaat.

Sommige interne versnellingssystemen gebruiken een draaischakelaar, waarbij de berijder een handgreep op het stuur draait om te schakelen. Andere systemen gebruiken een trigger-shifter, die een of twee hendels heeft die de berijder met zijn vingers indrukt om omhoog of omlaag te schakelen.

Wanneer de berijder op- of terugschakelt, beweegt de interne naaf of cassette naar een andere overbrengingsverhouding, waardoor de weerstand of het gemak van trappen verandert.

Interne versnellingssystemen zijn vaak te vinden op forenzen- of stadsfietsen, maar ook op toerfietsen en sommige hybride- of mountainbikes. Ze zijn meestal gemakkelijker te gebruiken en vergen minder onderhoud dan externe derailleursystemen, omdat ze minder worden blootgesteld aan vuil, puin en schade. Interne versnellingssystemen zijn over het algemeen echter zwaarder en minder efficiënt dan externe derailleursystemen en bieden minder versnellingsopties.

 

Merken voor interne versnellingen

Er zijn verschillende merken die shifters maken voor interne versnellingen op fietsen. Enkele van de meest populaire merken zijn:

Shimano: Shimano maakt een reeks shifters voor interne versnellingen, inclusief twist shifters en trigger shifters voor hun Shimano Nexus en Shimano Alfine naafsystemen.

SRAM: SRAM maakt verschillende trigger-shifters voor hun interne versnellingsnaafsystemen, waaronder de SRAM i-Motion, SRAM T3 en SRAM T7.

Sturmey-Archer: Sturmey-Archer is een bedrijf dat gespecialiseerd is in interne versnellingsnaven en een reeks shifters voor hun hubs maakt, waaronder Sturmey-Archer-draaischakelaars, Sturmey-Archer-triggerschakelaars en Sturmey-Archer-duimschakelaars.

Rohloff: Rohloff maakt een hoogwaardige interne versnellingsnaaf, de Rohloff Speedhub, die bekend staat om zijn duurzaamheid en efficiëntie. Rohloff maakt ook een unieke draaischakelaar voor de Speedhub waarmee snel door alle 14 versnellingen kan worden geschakeld.

SunRace: SunRace is een bedrijf dat een reeks interne versnellingsnaven en shifters maakt, waaronder trigger-shifters en twist-shifters.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de merken die shifters maken voor interne versnellingen op stadsfietsen. Bij het kiezen van een shifter voor een intern versnellingssysteem, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de shifter compatibel is met de specifieke naaf of cassette die wordt gebruikt, en om een shifter te kiezen die overeenkomt met het aantal versnellingen in het systeem.

Vragen?