Filteren

Wanneer moet ik mijn fietsband repareren

U moet overwegen uw fietsband te repareren of te vervangen als u een van de volgende zaken opmerkt:

Lekke banden: Als u een lekke band heeft, moet u uw band laten repareren of vervangen. Een lekke band kan worden veroorzaakt door scherpe voorwerpen zoals glas of spijkers.

Slijtage: Na verloop van tijd begint je fietsband te slijten. Als u merkt dat het loopvlak van uw band dun is of als er sneden of scheuren in het rubber zijn, is het tijd om uw band te vervangen.

Uitstulpingen of luchtbellen: Als u uitstulpingen of luchtbellen op de band opmerkt, is dit een teken dat de binnenband door het buitenband duwt. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat de band tijdens het rijden kan barsten. Vervang uw band onmiddellijk als u dit probleem opmerkt.

Vlakke plekken: Als u een plat plekje op uw band opmerkt, is dit een teken dat er met een te lage spanning op de band is gereden. Dit kan schade aan de band veroorzaken en het is aan te raden deze te vervangen.

Ongelijkmatige slijtage: Als uw band ongelijkmatig slijt, kan dit een teken zijn dat uw wiel niet goed is uitgelijnd of dat uw bandenspanning niet correct is. Het is belangrijk om deze problemen op te lossen om verdere schade aan de banden te voorkomen en veilig rijden te garanderen.

Over het algemeen is het een goed idee om je fietsbanden regelmatig te inspecteren op tekenen van slijtage en de banden op spanning te houden om onnodige schade te voorkomen.

 

Hoe monteer je tubes fietsbanden


Het monteren van tubes fietsbanden vereist een ander proces dan het monteren van draadbanden. Dit zijn de algemene stappen voor het monteren van een tubes fietsband:

De velg voorbereiden: Maak de velg schoon en verwijder eventuele oude lijmresten. Zorg ervoor dat de rand droog en glad is.

Lijm aanbrengen: Breng een dunne, gelijkmatige laag tubelijm aan op de rand, laat ongeveer 1-2 cm aan de randen los. Laat de lijm minstens 15 minuten drogen of totdat hij kleverig wordt.

De band voorbereiden: rek de fietsband uit voordat u hem monteert door hem op te pompen tot ongeveer 50% van de maximale druk. Dit maakt het gemakkelijker om de band op de velg te monteren.

Monteer de band: begin bij het ventiel en lijn de band voorzichtig uit met de velg en zorg ervoor dat deze in het midden zit. Druk de band op de velg, werk je een weg rond de band en zorg ervoor dat deze gelijkmatig op de velg zit. Mogelijk moet u een bandenlichter gebruiken om de band op sommige plaatsen over de velg te spannen.

Band oppompen: Zodra de band op de velg is gemonteerd, pompt u deze op tot de aanbevolen spanning. Controleer de uitlijning van de band en breng de nodige aanpassingen aan.

Lijm de randen: Nadat de band volledig is opgepompt, brengt u een dunne laag lijm aan rond de randen van de band, zodat deze goed vastzit aan de velg.

Laat het drogen: Laat de lijm minimaal 24 uur drogen voordat je gaat fietsen.

Het is belangrijk op te merken dat het monteren van tubebanden lastig kan zijn en enige oefening vereist om het goed te doen. Als u niet zeker bent of zich niet op uw gemak voelt bij het proces, kunt u het beste een professionele monteur de band voor u laten monteren.

 

Hoe repareer je een gat in een tubeless fietsband

Het repareren van een gat in een tubeless fietsband kan met een bandenplugset. Dit zijn de algemene stappen om een gat in een tubeless fietsband te repareren:

Verwijder de band: verwijder het wiel van de fiets en haal de band van de velg.

Zoek het gat: pomp de tubeless band op en luister of u sissende geluiden hoort of spuit zeepsop op de band om het gat te lokaliseren.

Plaats de plug: Neem een tubeless bandenplug uit uw set en draai deze op het inbrenggereedschap. Duw het gereedschap en de plug in het gat totdat de plug er volledig in zit. Trek het gereedschap er snel uit en laat de plug in de band zitten.

Snijd de plug af: gebruik een schaar of een mes om overtollig tubeless plugmateriaal dat uit de band steekt af te knippen.

Plaats de band terug: Plaats de tubeless band terug op de velg en zorg ervoor dat hij goed zit.

Band oppompen: Pomp de tubeless band op tot de aanbevolen spanning en controleer op lekkage.

Het is belangrijk op te merken dat een tubeless bandenplug slechts een tijdelijke oplossing is en als laatste redmiddel moet worden gebruikt. Als het gat te groot is of als de tubeless band beschadigd is, moet deze mogelijk worden vervangen. Ook als de tubeless band lek is gereden, is het belangrijk om de tubeless band te inspecteren op eventuele schade voordat je hem repareert.

 

Hoe repareer ik een lekke fietsband?


Dit zijn de algemene stappen om een lekke fietsband te repareren:

Verwijder het wiel: Verwijder het wiel van de fiets.

Lucht laten ontsnappen: Verwijder de ventieldop en gebruik een ventieltool of uw vingers om het ventiel in te drukken en alle lucht uit de band te laten ontsnappen.

Verwijder de band: gebruik een bandenlichter of uw vingers om een kant van de bandhiel over de velg te wrikken. Steek de hendel tussen de bandhiel en de velg en schuif hem vervolgens rond de velg om de hele hiel los te wrikken. Herhaal het proces aan de andere kant van de band.

Inspecteer de band: Controleer de band op scherpe voorwerpen die de lekke band kunnen hebben veroorzaakt. Als je een object vindt zoals een nail of glas, verwijder het voorzichtig.

Vervang of plak de binnenband: Haal de binnenband uit de band en inspecteer deze op lekke banden of gaten. Als u geen schade kunt vinden, blaast u de buis op en dompelt u deze onder in water om te controleren op luchtbellen. Als u een gaatje of lekke band vindt, gebruik dan een patchkit om de buis te repareren. Als de buis te beschadigd is om te repareren, vervang hem dan door een nieuwe.

Plaats de band terug: Plaats de binnenband terug in de band en plaats één kant van de bandhiel terug op de velg. Werk de andere kant van de bandhiel terug op de velg, beginnend aan de andere kant van het ventiel. Zorg ervoor dat de binnenband niet bekneld raakt tussen de bandhiel en de velg.

Band oppompen: Pomp de band op tot de aanbevolen spanning, die te vinden is op de zijkant van de band. Controleer de band op uitstulpingen of oneffenheden.

Plaats het wiel terug: Plaats het wiel terug op de fiets en zorg ervoor dat het stevig vastzit.

Test de band: Test de band door er een draai aan te geven en te controleren op wiebelen of schuren.

Het is belangrijk op te merken dat als u zich niet op uw gemak voelt bij het repareren van een lekke band, u uw fiets voor reparatie naar een professionele monteur kunt brengen.

 

Wat zit er in een fietsbandenreparatieset?

Een reparatieset voor fietsbanden bevat meestal verschillende items die kunnen helpen bij het repareren van een lekke band. De specifieke items die worden meegeleverd, kunnen variëren afhankelijk van het merk en type kit, maar hier zijn enkele veelvoorkomende items die kunnen worden meegeleverd:

Bandenlichters: Deze worden gebruikt om de band van de velg te halen.

Patchkit: dit bevat meestal een stuk schuurpapier om het oppervlak van de buis op te ruwen, zelfklevende patches en instructies voor het gebruik ervan.

Binnenbandafdichtmiddel: een klein flesje vloeibare afdichtmiddel dat in de band kan worden geïnjecteerd om lekke banden te dichten.

CO2-patronen en inflator: deze kunnen worden gebruikt om de band na reparatie snel op te pompen.

Draagbare pomp: een kleine pomp die aan het fietsframe kan worden bevestigd of in een rugzak kan worden meegenomen om de band op te pompen.

Multitool: een stuk gereedschap met verschillende maten inbussleutels, schroevendraaiers en ander gereedschap om aanpassingen aan de fiets te maken.

Reserveband: Sommige sets bevatten een reserveband voor het geval de lekke band te groot is om te repareren of als u geen tijd heeft om de band te repareren.

Het is belangrijk om de inhoud van een bandenreparatieset te controleren voordat u deze aanschaft, om er zeker van te zijn dat deze alle benodigde items bevat die u nodig heeft voor het soort rijden dat u doet. Bovendien kunnen sommige rijders ervoor kiezen om extra spullen mee te nemen, zoals een reservewiel, in geval van een ernstigere lekke band of defect.

 

 

Vragen?